Elektriker i Stockholm

Behörig elektriker för alla typer av arbeten

Som ditt lokala familjeföretag har vi varit en pålitlig partner för hushåll och fastigheter i norra och västra Stockholm sedan 2005. Vi värderar familjekänsla, kundkontakt, öppen dialog, lösningsorientering och bra samarbete inom företaget och mot våra kunder.

Elcentralen, ibland kallad proppskåp eller säkringsskåp, är hjärtat i ditt hems elektriska system . Den distribuerar strömmen till alla delar av huset och skyddar mot överbelastning och kortslutningar. Med tiden kan dock din elcentral bli föråldrad, otillräcklig eller till och med farlig. Därför är det viktigt att förstå varför ett byte av elcentral kan vara nödvändigt och fördelaktigt för ditt hem.

Elinstallationerna i ditt hem är mer än bara ledningar och uttag – de är livsnerven i din vardag. De förser dig med ljus, värme, möjlighet att laga mat, underhållning och driften av alla dina moderna bekvämligheter. Att ha korrekt utförda och säkra elinstallationer är därför av yttersta vikt för tryggheten, funktionaliteten och värdet av ditt boende.

Att installera en jordfelsbrytare är en relativt liten investering som kan ha en enorm inverkan på säkerheten i ditt hem . Den fungerar som en extra skyddsnivå i din elanläggning och kan i många fall rädda liv och förhindra bränder. Här är de viktigaste anledningarna till varför du bör överväga att installera en jordfelsbrytare: Skyddar mot livsfarliga elstötar: En jordfelsbrytare övervakar kontinuerligt strömmen som går in i och ut ur en elektrisk krets. Om den upptäcker en obalans, vilket kan indikera att strömmen tar en oönskad väg (t.ex. genom en person som rör vid en strömförande del), bryter den strömmen omedelbart – inom bråkdelen av en sekund. Detta är betydligt snabbare än vanliga säkringar och kan vara skillnaden mellan en obehaglig stöt och en livshotande elektrisk olycka. Jordfelsbrytaren skyddar även i situationer där det inte finns någon direkt kortslutning, till exempel om du kommer i kontakt med en felaktig apparat eller en skadad ledning. Jordfel kan också orsaka läckströmmar som genererar värme och kan leda till brand i väggar, ledningar eller elektriska apparater. En jordfelsbrytare känner av dessa små läckströmmar som en vanlig säkring inte reagerar på och bryter strömmen innan brand kan uppstå. Detta är särskilt viktigt i äldre hus där elinstallationerna kanske inte är lika moderna och säkra.

Ett strömavbrott kan inträffa oväntat och orsaka en hel del besvär. Oavsett om det är en kort stund eller varar längre, är det bra att vara förberedd och veta hur man ska agera. Här är en steg-för-steg guide för vad du kan göra om strömmen går: Direkt när strömmen går: Kontrollera om det bara är hos dig: Titta om grannarna också har förlorat strömmen. Om bara ditt hushåll är drabbat kan det bero på en säkring som har gått eller ett fel i din egen elanläggning. Kontrollera dina säkringar (proppar) eller automatsäkringar: Om det bara är hos dig, gå till din elcentral. Om du har proppar, kontrollera om någon har löst ut (ofta syns en röd prick). Byt i så fall ut den mot en ny med samma ampere. Om du har automatsäkringar, se om någon har fallit ner. Försök att återställa den genom att trycka upp den igen. Om säkringen löser ut direkt igen, tyder det på ett fel som behöver undersökas av en elektriker. Använd ficklampa eller batteridrivna ljuskällor: Undvik att använda levande ljus i onödan, speciellt om du har barn eller husdjur. Ha alltid en fungerande ficklampa och extra batterier lättillgängliga. Stäng av känslig elektronisk utrustning: För att skydda dina apparater mot eventuella strömspikar när strömmen kommer tillbaka, stäng av datorer, TV-apparater och annan känslig elektronik och dra eventuellt ur kontakten.

För husägare som vill investera i en mer hållbar framtid och minska sina energikostnader finns det goda möjligheter att utnyttja både ROT-avdraget och det separata skatteavdraget för grön teknik vid elektriska installationer. Dessa avdrag kan avsevärt minska kostnaden för att modernisera ditt hem med energieffektiva lösningar. ROT-avdraget för Elinstallationer: ROT står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad. Som privatperson kan du använda ROT-avdraget när du anlitar en behörig elektriker för olika typer av elarbeten i ditt befintliga hem (som är äldre än fem år). Avdraget ger dig 30% rabatt på arbetskostnaden, upp till maximalt 50 000 kronor per person och år (observera att ROT- och RUT-avdrag tillsammans har ett tak på 75 000 kronor per person och år). Exempel på elarbeten som kan ge ROT-avdrag: Byte av elcentral och installation av jordfelsbrytare Installation av nya vägguttag och strömbrytare Dra ny el vid ombyggnad eller renovering Installation av inbyggd belysning Modernisering av befintlig elanläggning

Frågan om säkerheten och kostnaden för att lämna enheter anslutna till eluttag är vanlig. Låt oss titta närmare på båda aspekterna, med fokus på mobilladdare som exempel. Är det säkert? Svaret är nyanserat och beror på flera faktorer: Moderna kvalitetsladdare: De flesta moderna telefonladdare är utrustade med switch-mode strömförsörjningoch inbyggda säkerhetsmekanismer. När ingen enhet laddas drar de en minimal mängd ström. Risken för överhettning eller brand med dessa laddare är generellt låg, förutsatt att de är oskadda och CE-märkta. CE-märkningen indikerar att produkten uppfyller grundläggande säkerhetskrav. Äldre och billiga laddare: Äldre laddare eller otestade, billiga varianter kan sakna effektiva säkerhetsfunktioner och dra mer ström i tomgångsläge. De kan potentiellt överhettas och utgöra en större risk. Skadade laddare: En laddare med synliga skador på höljet eller sladden ska aldrig användas och utgör en säkerhetsrisk även när den inte laddar. Överspänning: Även om ovanligt, kan kraftiga överspänningar i elnätet skada inkopplad elektronik, inklusive laddare. Vid åskväder är det rekommenderat att dra ur alla känsliga apparater. Brandinspektörens råd: Brandinspektörer rekommenderar generellt att man alltid drar ur laddare när de inte används. Även om risken med en modern, oskadad laddare är liten, finns det alltid en potentiell risk för fel eller slitage som inte syns.

Ofta orsakar åsknedslag bara korta strömavbrott, där det blinkar till och strömmen kommer tillbaka automatiskt. Däremot kan vår utrustning skadas om blixten slår ner i ett hus. Däremot är det betydligt vanligare att blixten orsakar skador i elektronik och att branden börjar i en skadad dator eller TV. Ta del av våra tips på hur du skyddar dig mot åska och blixtnedslag. Dra ur sladdarna Åsknedslag kan skada din elektriska utrustning. Dra ur sladdarna till känsliga apparater som datorer, TV-apparater och hushållsmaskiner. Genom att koppla bort dem minskar du risken för skador vid blixtnedslag.